Komende jaren veel werkzaamheden op spoor rondom Gouda

De komende twee jaar zijn er veel werkzaamheden op het spoor rondom Gouda. Dat heeft onder meer tot gevolg dat er van april tot en met november iedere maand periodes zijn waarin geen treinen rijden. Dat is meestal in de weekeinden, maar als het niet anders kan ook op werkdagen, zoals op maandag 24 en dinsdag 25 april.

Rondom Gouda moet ongeveer 75 procent van het spoornet worden vernieuwd. Dit om “ervoor te zorgen dat de driehoek Gouda-Rotterdam-Den Haag betrouwbaar, veilig en goed bereikbaar blijft voor reizigers- en goederenvervoer”, aldus ProRail.

In twee jaar tijd worden maar liefst 62 wissels, 8600 meter rails, dwarsliggers en spoorstenen (ballast) over elfhonderd meter én kabels en leidingen over een lengte van drie kilometer vernieuwd.

Spreiden

Omdat de werkzaamheden zo omvangrijk zijn is in overleg met vervoerders besloten deze te spreiden over een lange periode. Daarnaast worden werkzaamheden zoveel mogelijk uitgevoerd op tijdstippen dat er minder reizigers zijn: ’s nachts, in het weekeinde of in de vakantie.

Het vernieuwen van het spoor in Gouda wordt gecombineerd met aanpassingen aan het spoor tussen Gouda en Alphen aan den Rijn. Dat is nodig om vanaf dit najaar vier keer per uur reizigerstreinen van R-Net te kunnen laten rijden op dit traject.

Bovenleiding

Ook werkt ProRail tussen Gouda en Den Haag en van Gouda richting Alphen aan de bovenleiding. En voor het nieuwe station Lansingerland–Zoetermeer worden langs beide zijden van het spoor palen geboord voor de fundering van de perrons van het station.

Passagiers moeten rekening houden met een langere reistijd. Er wordt ook voor vervangend vervoer gezorgd als dat nodig is.

Reactie achterlaten