‘Laat Randstadrail in de spits veel vaker rijden’

Om de overvolle Randstadrailvoertuigen in de spits te ontlasten, moeten de sneltrams ­gebruik gaan maken van het eindpunt van de E-lijn, de metro vanuit Rotterdam. Daarvoor pleit reizigersclub Rover.

Nu de stilste weken van de vakantie hun einde naderen, lopen vanaf volgende week ook de Randstad­railvoertuigen tussen Zoetermeer en Den Haag weer langzaam vol. En als de scholen over twee weken beginnen, zal het als vanouds vechten zijn voor een plekje. De sneltram is zó populair dat ‘ie de vraag vaak niet aankan.

Om ervoor te zorgen dat de verbinding niet aan z’n eigen succes ten onder gaat, pleitte HTM-directeur Jaap Bierman eerder in deze krant voor ­(peperdure) structurele maatregelen. Zo ziet hij het liefst een nieuwe verbinding tussen Den Haag Centraal en Leidschenveen via het ADO-stadion.

Snel

Reizigersvereniging Rover sluit zich bij deze oproep aan. “Maar”, zegt Arnold van der Heijden, voorzitter van de Haagse afdeling, “het zijn oplossingen voor de heel lange termijn. Daar heeft de reiziger die over twee weken weer een overvolle tram instapt, niets aan.” Hij pleit voor snellere maatregelen. “De capaciteit op het drukste stuk, tussen Zoetermeer en Den Haag Centraal, moet omhoog. Er zijn nu al gekoppelde voertuigen op lijn 4. We zouden graag zien dat deze ook op delen van lijn 3 worden ingezet.”

Daarnaast ziet hij nog een onorthodoxe oplossing. “Het eindpunt van de E-lijn, de metro vanuit Rotterdam via Pijnacker, wordt relatief weinig gebruikt. Op de halte bij het Centraal Station is in de spits nog ruimte genoeg. Waarom zet de HTM geen spitsvoertuigen in die alleen maar pendelen tussen Zoetermeer en Den Haag?”

Maar dat is nog allemaal niet zo eenvoudig. Volgens de HTM zitten de structurele problemen met name op het stuk tussen Leidschenveen en Laan van NOI, het deel waar Randstadrail en de E-lijn samen rijden. “Dat zit zo’n beetje aan het maximum van de capaciteit”, zegt een woordvoerster.
“Dus meer spitsvoertuigen is eigenlijk niet mogelijk. En nee, dan is extra doorrijden naar het eindpunt van E-lijn ook geen optie.

De HTM onderzoekt momenteel samen met RET en de Metropoolregio naar manieren om de capaciteit snel te kunnen vergroten.

Reactie achterlaten