ProRail pakt ‘peukenschieters’ aan op station Zoetermeer

Spoorbeheerder ProRail gaat deze week naar het station in Zoetermeer om rokende reizigers erop te wijzen dat ze hun brandende sigaret niet op het spoor moeten gooien. Rond de sporen van station Zoetermeer Oost is volgens ProRail in de laatste drie maanden acht keer brand ontstaan omdat rokers hun peuk op het spoor ‘schieten’.

De sigarettenpeuken komen vaak terecht op de houten dwarsliggers tussen het spoor, meldt de spoorbeheerder in een persbericht. In de buurt van de dwarsliggers is ook vaak begroeiing. ‘Beide zaken kunnen in perioden van droogte vlamvatten en als gevolg van de brandjes ligt een deel van het treinverkeer steeds stil.’

ProRail neemt daarom maatregelen om de brandjes te beperken. ‘Zo vervangen we de houten bielzen bij Zoetermeer Oost komende jaren door betonnen exemplaren. Daarnaast gaan we deze week ‘rokerstegels’ neerleggen op het perron. Dit zijn holle tegels met een raster er overheen, waar rokers hun peuk in kwijt kunnen.’

Sigarettenpeuk is niet altijd de boosdoener

Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat het niet altijd een smeulende sigarettenpeuk hoeft te zijn die de brandjes op het spoort veroorzaakt. ‘De stalen wielen van de trein kunnen ook wrijven met het staal op het spoor. Hierdoor kunnen vonken onstaan.’

Reactie achterlaten