Dek boven A12 moet van z’n plek

Op de grens van Zoetermeer en Lansingerland, boven de A12, verrijst een nieuw station voor randstadrail, trein en bus. 9 december moeten de eerste NS-sprinters stoppen op het station dat wegens een reeks tegenvallers dan nog lang niet af is. Alleen de meest noodzakelijke delen zijn die datum in bedrijf.

Het vervangen van de rubber blokjes onder de betonnen dekconstructie is opnieuw oponthoud voor de bouwer, die al in tijdsnood zit. Het gaat om een groot deel van de 162 rubberen blokken onder het enorme dek dat zowel snelweg als spoor overbrugt. De honderd fout geproduceerde blokken dragen onder meer de 48 meter lange liggers over het spoor. De 61 meter lange liggers over de A12 zouden wel op goede blokken rusten.

Oplegblokken

De opdrachtgevers voor de bouw van het station, de gemeenten Zoetermeer en Lansingerland en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, ontdekten onlangs dat een deel van de zogenoemde rubberen ‘oplegblokken’ niet goed is gemaakt. Het zijn blokken van lagen rubber en staal die als een buffer tussen de betonnen staanders en de betonnen dekdelen zitten. Volgens een woordvoerder van de gemeente Zoetermeer is door een productiefout bij een deel van die blokken de betonnen buitenrand gaan wijken. Daardoor kan er water binnendringen en gaan de stalen delen mogelijk roesten.

De rekening voor deze monsteroperatie gaat naar de bouwer en zijn leveranciers. “De afwijkingen hebben geen gevolgen voor de veiligheid van de constructie van het viaduct, maar wel voor de levensduur van de oplegblokken. Wij hebben aangegeven dit niet te accepteren”, meldt de Zoetermeerse verkeerswethouder Marc Rosier.

De bedoeling is nu het complete dek tot zo’n 15 millimeter op te tillen. Voor 1 december moeten de blokken in het viaductdeel boven het spoor zijn vervangen. Wethouder Rosier verwacht dat, ondanks de al grote tijdsdruk, de eerste treinen toch op 9 december op het station stoppen. Wat de gevolgen zijn voor de planning van de randstadrail is nog onduidelijk.

Reactie achterlaten