Haagse trams gaan rijden op zonne-energie

HTM en de zonprojectontwikkelaar Energie van Hollandsche bode gaan de groene stroomvoorziening leveren. Het is een uniek project, omdat de zonnepanelen hun energie direct leveren aan de bovenleiding van de trams, waardoor geen energie verloren gaat. “Het is dubbelduurzaam”, zegt een HTM-woordvoerder ook: “Je rijdt in de tram én op zonne-energie”.

Dagelijks reizen ruim 85 duizend mensen tussen Zoetermeer en Den Haag met de HTM tramlijnen 3 en 4 van de Randstadrail. Een deel van dit lightrailtraject voert langs een braakliggend terrein in de Haagse wijk Mariahoeve, tussen de haltes Laan van Nieuw Oost-Indië en Voorburg ’t Loo. Hier willen HTM en de zonprojectontwikkelaar zonnepanelen en accu’s plaatsen, dicht in de buurt van de tramsporen. Het zonnepark wordt ongeveer vier voetbalvelden groot.

Vergunningen

Op zonnige dagen rijden de trams dankzij het zonnepark tussen de twee baanvakken volledig op zonne-energie . In totaal wekt het park per jaar ongeveer 1,4 gigawattuur aan groene stroom. Dat is te vergelijken met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van zo’n 500 huishoudens.

De twee partijen moeten voor het project vergunningen krijgen van verschillende overheidsinstanties. Wanneer alles zonder tegenslagen verloopt hopen Energie van Hollandse Bodem en de HTM vanaf 2019 het zonnepark te realiseren.

Voor de HTM zal het zonnepark bij de zogenoemde Schipholboog niet het laatste zonne-energieproject zijn. “We zijn met meer plannen bezig”, zegt de woordvoerder van de HTM: “maar daar kunnen we nog niet op vooruit lopen”.

Reactie achterlaten