Ingezonden brief station Lansingerland-Zoetermeer

Aangelokt door de paginagrote advertentie in o.a. De Heraut, besloot ik een kijkje te gaan nemen bij de Open Dag van station Lansingerland-Zoetermeer. Eindelijk zou ik kunnen zien hoe ik het nieuwe station, zou kunnen bereiken. Maar het werd een grote teleurstelling.
Toen buslijn 170 net bij de halte Berkelseweg was weggereden en ik de chauffeur vroeg mij te waarschuwen bij het nieuwe station, antwoordde zij: “Daar stoppen wij nog niet”. Op de vraag waar ik voor station Lansingerland-Zoetermeer dan zou moeten uitstappen, zei ze mij te zullen waarschuwen als ik eruit moest. Het werd de halte Radonweg, “maar het is nog wel een stukje lopen naar het station, hoor”, zei ze erbij. Dat was niet overdreven: ik deed er ruim 20 minuten over. Via het fietspad, want een wandelpad was er niet en over de busbaan lopen leek me niet verstandig. Van het waarschuwingsbord dat het fietspad was afgesloten, besloot ik me niets aan te trekken.

Eenmaal aangekomen bij het station informeerde ik bij heren van reizigersorganisatie ROVER hoe het kon dat een OV-knooppunt tijdens een Open Dag niet met het OV te bereiken is, maar daar konden zij mij niets over vertellen.

Een ouder echtpaar, van wie de vrouw slecht ter been was, vertelde uit Rotterdam te komen en al tweeënhalf uur onderweg te zijn. Pas in Bleiswijk kregen ze te horen dat bus 173 nog niet stopt bij het nieuwe station. Ze waren afgezet bij de parkeerplaats aan de noordkant van de A12, best nog een eindje lopen naar het station.

Omdat wij geen van drieën nog zin hadden in een ‘leuke’ Open Dag, vroegen we de heren van ROVER hoe we het eenvoudigst een halte van buslijn 170 zouden kunnen bereiken. Zij wezen ons op de sneltram, die ons naar halte Centrum-West zou kunnen brengen. Daar zouden we kunnen overstappen op bus 170. Maar helaas, de sneltram reed nog niet, vertelde ons een aanwezige HTM-medewerker.
Terug bij de heren van ROVER – met de trap, want de lift deed het niet – informeerden wij hoe het station Lansingerland-Zoetermeer vanaf de A12 te bereiken zou zijn. Ik wilde mijn echtgenoot bellen en hem vragen ons met de auto op te halen. Maar ook op deze vraag konden de ROVERs geen antwoord geven.

Het Rotterdamse echtpaar en ik wilden net gaan gillen, toen een vriendelijke dame aanbood ons met haar auto naar de dichtstbijzijnde bushalte te brengen. Dat werd de bushalte bij de Kruisweg, waar na ruim een half uur bus 173 aankwam.

’s Middags heb ik nog geprobeerd met de auto het nieuwe station te bereiken. Na enkele vergeefse rondjes over bedrijventerrein Lansinghage stuitte ik op de kennelijke toegangsweg naar het NS-parkeerterrein. De weg was echter afgesloten, want nog niet gereed. Een ANWB-bord met een richting aanwijzing was nergens te bekennen.

Thuis heb ik de advertentie nog eens goed doorgelezen. Eén juichende mededeling dat Lansingerland een station heeft, bereikbaar met maar liefst vijf buslijnen en met 700 gratis parkeerplaatsen. Maar geen woord over het feit dat dit niet gold voor de Open Dag.
Ik kon er niet om lachen.

Henny Strooij

Berkel en Rodenrijs

Reactie achterlaten