Station Lansingerland officieel geopend

De openingshandeling werd verricht door staatsecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) en de burgemeesters Pieter van de Stadt (Lansingerland) en Charlie Aptroot (Zoetermeer).

Belangrijke schakel

Volgens Van der Stadt is het station van groot belang in de driehoek Rotterdam-Gouda-Den Haag: “Onze infrastructuur moet zijn voorbereid op de verwachte groei van onze gemeenten en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Daarbij is dit station een aanjager voor passende hoogwaardige gebiedsontwikkeling.”

Aptroot ziet de opening als eerste stap om tot een sluitend hoogwaardig ov-netwerk te komen: “Dit is voor ons geen eindstation, maar een tussenstop. Het doel is het netwerk van hoogwaardig openbaar vervoer in de regio sluitend te maken. Als volgende stap zien wij de doortrekking van RandstadRail vanaf dit station naar het Rotterdamse RandstadRail-netwerk.”

Wethouder van Zoetermeer Marc Rosier is trots op het resultaat. “Met bijna 1.000 in- en uitstappers per dag is het aantal gebruikers van de Sprinter tussen Gouda en Den Haag al hoger dan verwacht.” Dankzij de aansluiting op RandstadRail verwacht hij dat dat aantal stijgt naar 2.500 in- en uitstappers.

Station met groen karakter

Kenmerkend voor het station is het vele groen op het viaduct, dat is ontworpen door Arcadis en Team V Architecten. Met zo’n 150 bomen, beplanting en gras is op het viaduct een ‘laan’ gecreëerd. Ook de 700 parkeerplaatsen tellende Park & Ride-terreinen aan beide kanten van de A12 onderstrepen dit karakter door het toepassen van bomen, hagen en groene parkeervakken met grasbetonstenen.

Op toekomst voorbereid

Station Lansingerland-Zoetermeer is berekend op de toekomst. Het kan zonder al te grote ingrepen worden doorgetrokken richting Rotterdam en het viaduct is berekend op verdubbeling van de twee sporen tussen Den Haag en Gouda. Ook is er ruimte gereserveerd voor verbreding van de A12. Daarmee kan het aantal vervoerbewegingen in de regio fors toenemen.

Succesvolle samenwerking

Voor de realisatie van het station werkten Zoetermeer en Lansingerland samen met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De nieuwe vervoerknoop biedt volgens de bestuurders volop kansen voor economische ontwikkeling van de regio.

Reactie achterlaten