Gloednieuw station Lansingerland-Zoetermeer groeit hard: al 900 reizigers per dag

Nederlands nieuwste station, langs de A12 op de grens van Zoetermeer en Lansingerland, ging op 9 december open. Althans, het gedeelte waar de treinen stoppen. De rest van het station is nog in aanbouw. Vanaf mei moeten er ook Rand­stadRail- en streekbussen stoppen.

Een woordvoerder van de NS noemt het ‘uitzonderlijk’ dat het kersverse station al zo in trek is. “We tellen het gemiddelde van werkdagen, in de weekenden ligt het aantal gebruikers lager. Acht- tot negenhonderd in- en uitcheckers na drie maanden op een nieuw station is bijzonder.”

Overstappen

Hiermee zit het station in korte tijd al op ruim een derde van het beoogde aantal reizigers. De NS schat in dat uiteindelijk zo’n 2.500 reizigers per dag het station aandoen. Vooral van de opening van het Randstadrail-gedeelte wordt veel verwacht. Mensen kunnen dan overstappen van tram 4 op de trein richting Gouda en Utrecht of Den Haag. Reizigers kunnen straks ook hun auto neerzetten op de ruime parkeerplaatsen aan de noord- en zuidkant van het station en snel de sprinter of Randstadrail pakken.

De groei van het derde Zoetermeerse station lijkt niet ten koste te gaan van de stations Zoetermeer en Zoetermeer Oost. Op Zoetermeer checken tegenwoordig gemiddeld zo’n 5.000 tot 6.000 reizigers per dag in of uit, op Oost 3.000. “Dat hebben we uitgezocht en het bijzondere is dat het nieuwe station extra reizigers lijkt te trekken”, stelt de NS-woordvoerder. “Mogelijk kiezen nu meer mensen bewust voor de trein. Daar zijn we natuurlijk blij mee.”

Het is de tweede keer sinds de ingebruikname dat de NS zich verbaast over de snelle groei van het nieuwe station. Begin januari, een maand na de eerste treinrit, maakten al dagelijks zo’n 500 reizigers gebruik van het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer.

Inmiddels zijn ook de liften aan de zuidzijde in gebruik zodat ­gehandicapten en mensen met een kinderwagen eveneens van het station gebruik kunnen maken. De ­komende week plaatst de aannemer de laatste randelementen aan de zijkant van het station.

Reactie achterlaten