Zoetermeer wil meedoen aan met nieuwe lightrailverbinding

Als het aan Zoetermeer ligt, doet het mee met een grootschalig plan voor de aanleg van die lightrailverbinding. Tussen Den Haag en Rotterdam bestaat een sterke verbinding met metro’s, maar rondom Alphen aan den Rijn blijkt het netwerk minder goed. Die gemeente verzocht daarom verschillende regio’s, waaronder Zoetermeer, om het openbaar vervoer uit te breiden.

Het streven is dat het nieuwe ov-netwerk er in 2040 moet zijn. Het moet het NS-netwerk niet vervangen, maar aanvullen.

Zoetermeer trekt voor dit plan op met Alphen aan den Rijn, Leiden en Zoeterwoude. Voornamelijk de eerstgenoemde gemeente zou zeer profiteren van het lightrailnetwerk, omdat het qua verbindingen relatief afgesloten ligt ten opzichte van Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Alphen aan den Rijn hoopt dat door de samenwerking met Zoetermeer de noodzaak duidelijk wordt bij het samenwerkingsverband Holland Rijnland.

EBS

Het streekvervoer in Zoetermeer ondergaat momenteel ook al enkele flinke veranderingen. Dit komt door de overgang van Connexxion naar de nieuwe vervoerder EBS Public Transportation, een dochteronderneming van een Israëlisch busbedrijf. Vanaf aankomende zondag rijden de EBS-bussen door Zoetermeer. Ze zullen vaker rijden en er komen elektrische lijnen. De elektrische bussen zijn daarnaast voorzien van wifi en usb-ingangen voor het opladen van mobiele telefoons.

Reactie achterlaten