Reizigers staan niet in de kou: Bus naar station Lansingerland blijft rijden

Het was even de vraag of de nieuwe vervoerder EBS wel een lijn tussen centrum en het station zou bieden. De nieuwe vervoerder, die sinds 25 augustus 2019 in de regio Haaglanden rijdt, en Metropoolregio Rotterdam Den Haag, die over vervoerskwesties gaat, waren hierover druk in overleg. De twee zijn eruit gekomen. Nieuwe stadslijn 73 van EBS neemt met ingang van de nieuwe dienstregeling bus 173 van RET over. Bus 73 rijdt vanaf zondag 15 december langs alle bestaande haltes tussen Centrum West en station Lansingerland-Zoetermeer, zo staat in een brief van het stadsbestuur aan de gemeenteraad.

In de oude situatie deden buslijnen 173 van de RET en 177 van Arriva de haltes tussen Centrum-West en station Lansingerland Zoetermeer aan. Bus 177 van Zoetermeer naar Gouda was al per 14 juli van dit jaar vervallen. De route van bus 173 wordt vanaf 15 december aangepast. Deze rijdt alleen nog maar een ingekorte route tussen station Lansingerland, Bleiswijk en Rodenrijs. Wel rijden op dat traject meer bussen en verdwijnen de haltes Edisonlaan, Alfred Nobelstraat, Trompstraat en Korenmolenweg in Bleiswijk. Daar komen de haltes Jan van de Heydenstraat en op de Heulslootweg voor terug. De route tussen station Lansingerland tot Zoetermeer Centrum West wordt niet meer gereden.

Gat

Dat zou een gat opleveren, waardoor reizigers andere routes zouden moeten zoeken of noodgedwongen met de benenwagen moeten. ‘Om het belang van een buslijn in het Dorp te onderstrepen hebben we op het ontstane hiaat geattendeerd’, laat het stadsbestuur weten in de brief. Daarop hebben de MRDH en EBS met elkaar overlegd. Die gesprekken hebben geresulteerd in het voorstel van EBS aan de MRDH.

Eerder was afgesproken dat alle bestaande haltes van voormalige vervoerder Connexxion in ieder geval het eerste jaar, tot de dienstregeling 2021 met ingang van 13 december 2020 zouden worden bediend. Later werd duidelijk dat Arriva en RET de haltes niet meer aan zouden doen, waardoor EBS is verzocht het gat op te vullen.

EBS verzorgt ook andere routes in Zoetermeer, waaronder stadsbussen 70, 71, 72 en 74 en regiolijnen 30 naar Rijswijk en Naaldwijk en 50 naar Rijswijk.

Reactie achterlaten