Centrum West is voor veel ouderen ‘een crime’

Door de langdurige bouwactiviteiten op bus- en treinstation Centrum West is boodschappen doen voor veel ouderen een hele onderneming geworden. Busmaatschappij Connexxion, de gemeente Zoetermeer en de Nederlandse Spoorwegen wijzen met de beschuldigende vinger naar elkaar.

“Centrum West is een crime. Mijn vrouw is slecht ter been en slechtziend,” zegt meneer Wolsheimer. “Door de werkzaamheden rond het station kan ze nooit alleen met de bus.” De heer en mevrouw Wilsheimer zijn niet de enige gedupeerde van de lange verbouwing bij het Zoetermeerse station. Veel senioren klagen over de opgebroken omgeving van het station en de slechte bereikbaarheid van het Stadshart. De ouderen doen er soms ruim een kwartier over om van het busstation in de winkelstraat te komen. “Je moet helemaal langs het perron en al die gekke rottrapjes af. Je kan er met z’n tweeën nauwelijks door en er zit maar aan een kant een leuning,” beschrijft mevrouw Meijer de situatie.

Mevrouw De Koning stapt vanwege het moeilijk begaanbare station tegenwoordig uit bij de halte aan de Europaweg, tegenover het Woonhart: “Maar dat is ook een eind weg van de winkels.” Haar busabonnement heeft ze maar opgezegd. Menig oudere wil dat er een bushalte dichter bij de winkels komt.

Enkele jaren geleden hebben bewoners uit Noordhove nog actie gevoerd, omdat de bus niet meer in de Dorpsstraat stopte. Het hielp niet. De bus rijdt sindsdien met een grote boog om de winkelstraat heen. Ïk vond het altijd gezellig om naar de Dorpsstraat te gaan, maar nu kom ik daar eigenlijk nooit meer”, zegt mevrouw Meijer. Hetzelfde lijkt nu te gebeuren door de verbouwing op Centrum West. De senioren uit Noordhove mijden het station door een halte eerder uit te stappen. Ze doen
hun boodschappen niet meer in de konmar, maar in Rokkeveen: daar is een bushalte bij het winkelcentrum. Mevrouw Beeuwkes (84) vindt het vooral vervelend dat ze door de verbouwingen gedwongen wordt terug te vallen op haar kinderen en kleinkinderen: “Want ik wil onafhankelijk blijven.”

Coen Sleddering van busmaatschappij Connexxion ziet geen oplossing voor het probleem. “We kunnen de bus nu eenmaal niet exact laten stoppen waar mensen dat willen. Sommige passagiers willen boodschappen doen in de ene winkel en andere reizigers in een andere winkel.” Volgens Sleddering is een stationsverbouwing altijd vervelend, maar Connexxion kan daar weinig aan doen. “De gemeente is verantwoordelijk voor de infrastructuur en is de opdrachtgever van de verbouwing. Bovendien bepalen wij niet waar de bus stopt, maar stelt de gemeente de halteplaatsen van de bus vast.”

Een woordvoerder van de gemeente biedt ‘duizend maal’ zijn excuses aan voor de overlast, die zeker tot juli zal gaan duren. Het station zal tot die tijd alleen met noodtrappen bereikbaar zijn, omdat de trappen en liftschachten worden verbouwd. “Dat is de verantwoordelijkheid van de NS, die weer afhankelijk is van de bouwer. Het enige dat de gemeente kan doen is de omgeving schoon houden en de ergste gaten in het wegdek dichten.” De woordvoerder raadt mensen die slecht ter been zijn aan om station Centrum West voorlopig te vermijden. De NS schuift op zijn beurt de verantwoordelijkheid af.
Volgens dit bedrijf is ProRail, dat onder het ministerie van Verkeer en Waterstaat valt, verantwoordelijk. “Wanneer ProRail wordt gezegd, komt de NS al snel in beeld. Maar ook wij zijn opgezadeld met een verbouwing die veel overlast oplevert.”

Reactie achterlaten