RandstadRail rijdt eerste tijd onbeveiligd

RandstadRail, de sneltramverbinding van Den Haag met Zoetermeer, rijdt na de ingebruikname in augustus volgend jaar, enige tijd zonder beveiligingssysteem. De bestuurders moeten de eerste maanden ‘op zicht’ rijden. Pas aan het eind van het jaar zal het seinsysteem werken.

Dat staat in een gemeentelijk notitie. Volgens de gemeente Den Haag levert het ‘op zicht’ rijden geen problemen op. Haagse trambestuurders rijden ook al zo. Het ombouwen van de Zoetermeerlijn van treintracé tot sneltramlijn is een omslachtige klus. Zo wordt niet alleen het beveiligingssysteem anders, ook wordt overgeschakeld van het NS-voltage van 1500 volt naar het ’tramvoltage’ van 750 volt. De nieuwe voertuigen hoeven voor dit lagere voltage minder zwaar te worden geconstrueerd dan een gewone trein. Zodoende zorgen ze voor minder trillingen en zullen ze minder schommelen. Alle stroomsystemen van het spoortracé moeten wel worden aangepast.

RandstadRail moet vanaf augustus 2006 gaan rijden. Op de tramlijnen 3 en 6 gaan nieuwe voertuigen rijden. De laatste trein rijdt in juli 2006 over de Zoetermeerlijn. Twee maanden later moet het tracé geschikt zijn voor de sneltrams van RandstadRail. In de tussentijd rijden er bussen op de route.

Het grootste deel van de bouw van het tracé ligt nu op schema. Bij de werkzaamheden op de Prinses Beatrixlaan en het tramplatform bij Den Haag Centraal zijn er wel vertragingen opgetreden. Om niet in de problemente komen, mogen er bij de bouw niet nog meer vertragingen optreden, blijkt uit het stuk.

Rangeerterrein

Het Stadsgewest Haaglanden en het ministerie van Verkeer en Waterstaat steggelen ook nog over de vraag wie de kosten moet betalen van de veranderingen aan het rangeerterrein bij Leidschendam. Dat moet geschikt gemaakt worden voor het stallen van de RandstadRailvoertuigen.

Ook is er bij een aannemer een claim neergelegd omdat hij te traag had gewerkt. Aannemers hebben moeite met het vinden van geschikt personeel voor de aanleg van de railverbinding. Veel bouwvakkers zouden op dit moment ingezet worden bij de aanleg van de Betuwelijn en de Hogesnelheidslijn.

Reactie achterlaten