Kleine mensen kunnen alleen nog staan op Centrum West

Sinds de jaren 70 is Zoetermeer bekend als groeistad. En na zoveel jaren waarin alles in het teken van groei stond, is het voor het stadsbestuur van Zoetermeer een soort tweede natuur geworden: bij alles richt Zoetermeer zich op groei. Bovendien houdt de gemeente ook rekening met een landelijke trend, namelijk dat de gemiddelde Nederlander steeds langer wordt. Deze twee factoren samengevoegd resulteert in een verrassend straatmeubilair bij Centrum West: de zojuist geplaatste bankjes bij de bushaltes zijn duidelijk op de groei gekocht en alleen geschikt voor reizigers van het openbaar vervoer die langer zijn dan 1,75. Zij kunnen relaxed ‘hangzitten’ op de smalle bankjes. Meneer Van den Berg, lengte 1,78m, had niets dan lof voor de nieuwe stoeltjes: “Ze zien er prachtig uit en zijn reuze handig. Omdat de zitting schuin afloopt naar beneden blijft er bij regen geen water in staan. Van mij krijgt Zoetermeer een dikke voldoende voor deze bankjes. Alleen jammer dat de ontwerper geen rekening heeft gehouden met wat kleinere mensen. Als de bankjes op verschillende hoogtes geplaatst zouden zijn, zou het helemaal perfect zij”. Dat bankjes voor sommige Zoetermeerders letterlijken figuurlijk te hoog zijn gegrepen, demonstreert zijn vrouw. Zij slaagt er met haar ,65m niet in om op de bankjes te gaan zitten. Ook het betere hangwerk lukt niet. De rand van het bankje snijdt dan pijnelijk in haar heupen. Voor haar en alle andere kortere en minder lenige reizigers blijft er niets anders over dan maar te blijven staan.

Reactie achterlaten