“NS laat kans lopen met schrappen sneltreinstatus Zoetermeer”

Het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer is het zeer oneens met plannen van de NS voor een nieuwe dienstregeling. In deze plannen dreigt Zoetermeer de Intercity/Sneltreinstatus kwijt te raken.

Edo Haan, wethouder Verkeer en Vervoer: “We vinden dat de NS zichzelf en de Zoetermeerse treinreiziger tekort doet. Er is een goed alternatief en de NS mag in de nabije toekomst een groei van het aantal reizigers verwachten vanuit Zoetermeer.”

In de plannen van de NS wordt Zoetermeer niet bediend met Intercity’s, maar alleen met stoptreinen. Dit terwijl er in Gouda acht intercity’s stoppen (vier op het traject Den Haag – Utrecht en vier op het traject Rotterdam – Utrecht). Zoetermeer is voorstander van een alternatief voorstel van reizigersorganisatie Rover. In dit voorstel stopt de Intercity op het traject Den Haag – Utrecht twee keer per uur in Zoetermeer en twee keer per uur in Gouda. Met dit alternatieve voorstel wordt tegemoetgekomen aan de door de NS gevreesde reistijdverlenging op het traject Den Haag – Utrecht.

Zoetermeer is bovendien bezig met ontwikkelingen rond het station Zoetermeer en de Boerhaavelaanzone. De komende jaren komen hier veel kantoren en woningen bij. Dit zal een substantiële groei van het aantal reizigers opleveren. “Het zou goed zijn als de NS dit toekomstperspectief in haar planvorming meeneemt,” aldus Edo Haan.

Ook heeft het college de indruk dat de NS uitgaat van te lage reizigersaantallen. Recente tellingen van reizigersorganisatie ROVER tonen aan dat meer Zoetermeerse reizigers gebruikmaken van de trein dan blijkt uit cijfers van de NS. Edo Haan: “Dit bevestigt onze indruk dat de NS zichzelf tekort doet.”

Zoetermeer is en blijft van mening dat een stad met bijna 120.000 inwoners, die hard op weg is na Rotterdam en Den Haag de derde stad van Zuid-Holland te worden, een Intercitystation zou moeten hebben. Dit heeft ook de gemeenteraad in een motie aan het college meegegeven.

PvdA roept op tot perron-actie voor Intercity

NS zet Zoetermeerders in de kou met schrappen van intercity-status

De PvdA Zoetermeer is verontwaardigd over het besluit van de NS om in 2007 de intercity-status van Zoetermeer te schrappen. “Onbegrijpelijk, dat dat Zoetermeer met bijna 120.000 inwoners de intercities straks alleen nog maar langs ziet komen terwijl aanzienlijk kleinere plaatsen wel een intercity-status krijgen!” Anja van Zantvoort, woordvoerder verkeer en vervoer voor de PvdA, is haar verbazing en boosheid na een dag nog niet kwijt. “Herhaaldelijk heeft Edo Haan, onze wethouder, de NS er op gewezen dat ze 120.000 mensen letterlijk in de kou laten staan en de auto in jagen. En dan durft de NS nog te beweren, dat je straks meer, makkelijker en betrouwbaarder met de trein kunt. De NS wil blijkbaar niet inzien, dat een extra overstap in Gouda voor veel mensen een groot bezwaar is, om de trein te pakken. Als je dat niet wilt of kunt, omdat je slecht ter been bent, kun je straks nog maar twee keer per uur naar Utrecht. Onacceptabel!”

De PvdA-fractie steunt het College onverkort in haar reactie, maar zal ook zelf actie ondernemen. “ROVER biedt een goed en redelijk alternatief plan” volgens van Zantvoort. “En inderdaad, de NS rekent met te weinig reizigers. Het zullen er vele duizenden meer zijn dan de NS meetelt. Als de NS verstandig is, luistert ze naar ROVER. Wij zullen de NS dat nog eens duidelijk laten weten. Wij roepen alle Zoetermeerse partijen en organisaties bij deze op, om samen met ROVER en ons op de Zoetermeerse perrons ons protest te laten horen en reizigers naar hun mening te vragen. Wij hebben hiertoe al het initiatief genomen”.

Persbericht PvdA Zoetermeer van 20 januari 2006

0 antwoorden op ““NS laat kans lopen met schrappen sneltreinstatus Zoetermeer””

  1. Melvin Koote2006-02-18 om 00:00Beantwoorden

    Hallo mensen van ZoetermeerOV,
    over het algemeen ben ik het wel eens met de Dienstregeling 2007.
    Ik vind het echter wel bijzonder jammer dat de NS aan een aantal redelijk belangrijke stations NIET de InterCity-status toekent, bijvoorbeeld Zoetermeer en Rotterdam-Lombardijen, en aan een aantal redelijk onbelangrijke stations WEL de InterCity-status toekent, bijvoorbeeld Rotterdam-Blaak en Horst-Sevenum.

Reactie achterlaten