Protest tegen NS-plannen Zoetermeer

De Zoetermeerse politiek gaat woensdagmiddag actie voeren bij station Zoetermeer tegen het plan van de NS om de sneltrein te schrappen. Als het aan de Spoorwegen ligt stoppen er met ingang van 2007 alleen nog maar stoptreinen in Zoetermeer. Alle gemeenteraadsfracties en reizigersorganisatie Rover roepen Zoetermeerse reizigers op morgen massaal te prosteren tegen deze maatregel.

De NS gaan de dienstregeling vanaf december dit jaar drastisch aanpassen. Alle vertrektijden verschuiven ongeveer een kwartier. Daarnaast verdwijnt de sneltrein, gaan alle stoptreinen Sprinter heten en zullen intercity’s vaker stoppen. De operatie is volgens de NS nodig om meer treinen op het drukbezette Nederlandse net te kunnen laten rijden. Het gevolg voor deze stad is dat er geen sneltreinen meer stoppen bij station Zoetermeer (Mandelabrug). Reizigers doen daardoor langer over een treinreis naar Utrecht. Onaanvaardbaar, vindt de Zoetermeerse politiek. Het alternatief van reizigersorganisatie Rover om toch een intercity bij de Mandelabrug te laten stoppen heeft de warme steun van de gemeente Zoetermeer. Rover stelt voor om straks twee keer per uur een intercity in Gouda en twee keer per uur een intercity in Zoetermeer te laten stoppen, in plaats van vier keer per uur in Gouda.

De politiek partijen in de Zoetermeerse gemeenteraad voeren morgen tussen 17 en 18 uur actie bij het NS-loket op de Mandelabrug. Politici zullen daar protestkaarten uitdelen die reizigers kunnen invullen en opsturen naar de gemeente Zoetermeer. Leden van de Tweede Kamer zijn uitgenodigd bij het protest aanwezig te zijn. De Zoetermeerse wethouder van verkeer en vervoer Edo Haan zal de Kamerleden een petitie aanbieden.

De minister van Verkeer & Waterstaat moet nog instemmen met de plannen. Over enige tijd zal het voorstel van de NS over de nieuwe dienstregeling in de Tweede Kamer worden besproken. De Zoetermeerse gemeenteraadsfracties van PvdA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben al weten weten hun partijen in de Tweede Kamer te hebben benaderd over de kwestie.

Reactie achterlaten