Stadspoort West, het stationsgebouw bij Centrum West

De grond waarop nog niet zo lang geleden Sprinterstation Centrum West stond, is bouwrijp voor het volgende project: een nieuw station annex kantoor- en horecagebouw met de naam ‘Stadspoort West’, waarvoor op 31 oktober 2005 de eerste heiwerkzaamheden begonnen voor dit futuristisch ogende gebouw langs de spoorlijn, waarover op 3 september 2006 de eerste sneltrams van RandstadRail rijden.

Op donderdag 12 januari 2006 gaf wethouder Edo Haan rond 16:30 uur de symbolische start met de bouw van het markante StadsPoort West in het Stadshart van Zoetermeer. StadsPoort West is een ontwerp van Bias architecten uit Rotterdam en wordt ontwikkeld door Wing B.V. uit Den Haag en Heembouw Vastgoed uit Roelofarendsveen. De aannemer Heembouw uit Roelofarendsveen is verantwoordelijk voor de realisatie.

“Dit allereerste nieuwe station voor de RandstadRail moet omstreeks juni volgend jaar klaar zijn”, vertelt Rolf Verdel van Heembouw Vastgoed, één van de twee projectontwikkelaars van ‘Stadspoort West’. Verdel legt uit dat het gebouw met drie verdiepingen een geheel glazen voorgevel krijgt, waarin de stalen constructie van het gebouw goed zichtbaar is. De vormgeving is niet het enige moderne aan ‘Stadspoort West’. Op de fiets- en loopbrug komt een ‘drive-thru’ voor fietsers. Vanaf hun rijwiel kunnen ze een broodje of een snack bestellen, net als de bij wat meer bekende drive-ins voor auto’s bij fastfoodrestaurants. Een ander vrij uniek aspect van het project is dat de gemeente Zoetermeer de bouw van het station alleen op gang heeft gebracht, maar niet heeft meebetaald. Zoetermeer schreef een prijsvraag uit, die werd gewonnen door het architectenbureau Bias uit Rotterdam en de projectontwikkelaars Wing BV uit Den Haag en Heembouw Vastgoed uit Roelofarendsveen. “De grote investeringen moeten worden terugverdiend door de verhuur van kantoor- en horecaruimtes in ‘Stadspoort West'”, aldus Verdel.

StadsPoort West grenst direct aan het spectaculaire nieuwe winkelcentrum Spazio Shoppingspace en ligt pal aan het spoor dat dit jaar RandstadRail wordt. Het pand ligt direct aan het centrale busstation van Zoetermeer. Zo wordt StadsPoort West het middelpunt van een infrastructureel kruispunt, dat voor bezoekers per trein, bus of auto een opvallend herkenningspunt zal zijn.

Bijzonder aan het gebouw ook is de gemengde functie die het krijgt. Op de begane grond en de eerste verdieping komen commerciële ruimten die gedeeltelijk worden ingevuld door horeca. De rest van de begane grond krijgt een wachtruimte voor toezichthouders van Connexxion en een baliekantoor. Het grootste deel van de eerste verdieping en de gehele tweede verdieping is beschikbaar voor kantoren. De derde en tevens toplaag van het gebouw bestaat uit een ellipsvormig kantoor dat vrijwel geheel uit glas bestaat. Dit laatste is ook een subtiele verwijzing naar de UFO in winkelcentrum Spazio Shoppingspace. De gevel van StadsPoort West is door het vele gebruik van glas transparant. De stalen draagconstructie, die aan alle zijden in de gevel verwerkt is, steekt hoog boven alles uit en tilt het gebouw als het ware van de grond. Ter voorkoming van de ongewenste effecten van eventuele trillingen van het spoor staat het gebouw op rubber schokbrekers.

In het nieuwe station, dat aan het centrale busstation in Centrum West ligt, wordt de wachtruimte gecombineerd met een lunchroom. Op de eerste verdieping komt een luxe grillrestaurant, waarvan de ingang op de loopbrug is. Ruimte voor kantoren is gereserveerd op de eerste, tweede en derde verdieping. Het ovale kantoor op de derde is bijna geheel van glas gemaakt.

Aanvulling AD Zoetermeer woensdag 11 januari 2006


Het glazen station annex horeca- en kantoorgebouw ‘Stadspoort West’ in Zoetermeer, wordt het grootste gebouw in Nederland dat rust op een (onzichtbare) rubberen fundering. Die dient om de schokken van het nabijgelegen RandstadRail op te vangen. Het gebouw, waarvan de bouw donderdag officieel begint, komt op een steenworp afstand van het net voltooide gebouw Spazio in Centrum West. Het wordt vijftien meter hoog. Boven het gebouw steken stalen staanders uit tot een hoogte van 25 meter.

Reactie achterlaten