Elk kwartier rijdt trein naar Gouda

Compromis tussen wensen en mogelijkheden

“In de aanloop naar het volledig nieuwe Spoorboekje voor de periode 2007-2009 ontstaat hier en daar het beeld dat NS verkeerde keuzes zou maken. Bijvoorbeeld door de Intercity/sneltrein niet meer te laten stoppen in Voorburg en Zoetermeer. Iedere dienstregeling die je ontwerpt voor het drukst bereden spoorwegnet van Europa is uiteindelijk een compromis tussen wensen, mogelijkheden en onmogelijkheden.”

Dat zegt regiodirecteur Herman van Tongeren van de NS.

“Vanaf station Zoetermeer kan men nu twee keer per uur met een sneltrein naar Gouda, Woerden, utrecht en Arnhem reizen. En twee keer per uur met een Sprinter naar Gouda.

Maar wie verder wil reizen dan Gouda heeft daar weinig aan, wegens het ontbreken van aansluitende treinen. Straks heeft Zoetermeer ieder kwartier een Sprinter naar Gouda, die daar vier keer uur een snelle aansluiting geeft op Intercity’s naar Utrecht en verder: onder andere de plaatsen Arnhem, Amersfoort, Zwolle, Groningen of Deventer en Enschede.

De reistijd naar Utrecht blijft gelijk aan die van de huidige sneltrein, maar het aantal keren per uur dat je van Zoetermeer naar Utrecht kunt reizen zal gaan verdubbelen.

Wie vanaf station Zoetermeer Oost naar Gouda of Utrecht reist heeft voortaan ieder kwartier een Sprinter en is ook nog eens een kwartier sneller in Utrecht dan vandaag de dag.

Overigens rijden twee van die vier Sprinter door naar Utrecht, zodat je overstapvrij kunt blijven reizen naar bijvoorbeeld Woerden. Met dit nieuwe aanbod kan niemand overeind houden dat de reismogelijkheden van Zoetermeer naar Utrecht er door het nieuwe spoorboekje niet op vooruitgaan. Opgeteld bij de voordelen voor de overige stations en de invoering van een halfuur-Sprinterdienst tussen Rotterdam, Gouda, Woerden, Breukelen en Amsterdam is dit nieuwe model de beste keuze voor een beter aanbod aan de meeste reizigers in dit gedeelte van Zuid-Holland.”

Reactie achterlaten