Virtuele spoorlijn wordt kunstwerk

Zes grote kunstwerken gaan vanaf maart dit jaar een jaar lang het traject van een nooit aangelegde spoorlijn in Zoetermeer markeren. Het gaat om de geplande spoorlijn De Leidse Lijn van Zoetermeer naar Leiden. De werken worden gemaakt door het Zoetermeerse kunstenaarscollectief Terra.

De zes objecten staan tussen het nieuwe station Oosterheem en de Benthuizer Plas. De route loopt parallel aan de Hugo de Grootlaan (Oosterheem) en de Linieschans in Noordhove.

Op de rotonde onder het spoor van de Oosterheemlijn komt een beeld van Yke Prins dat sporen verbeeldt die in de lucht van richting veranderen en de vrijheid van het reizen verbeelden. Het beeld heet Virtueel station.

Iets verderop komt de reiziger nog een virtuele opstapplaats van Hetty Arens tegen en een verlichte bovenleiding van Marina Venendaal. Laurens van Herpt maakte een ‘Follie’ coupĆ©, ofwel een onecht rijtuig.

Mick van der Wegen ontwierp een perron midden in het groene gebied. Het moet de voorbijganger in verwarring brengen: is hier ooit een trein voorbijgekomen, of wordt er binnenkort misschien een aangelegd? Een billboard van Theo Janssen sluit de route af.

Het werk van Yke Prins is financieel geadopteerd door de BAM. De Virtuele Opstapplaats van Hetty Arens door het Gewest Haaglanden. De vier andere staan ‘in de winkel’. Het is nog niet bekend waar de kunstwerken na hun tijdelijke expositie op de ‘virtuele spoorlijn’ komen te staan.

PR-medewerkster Nathalie Vinke: “Het zou heel jammer zijn als de kunstwerken verplaatst zouden worden. Omdat dan het verband tussen de kunstwerken verdwijnt, maar ook vanwege de fundering waarop ze moeten staan.” Sommige kunstwerken zijn duurzamer dan andere. Twee zijn er van staal gemaakt, een object heeft vorm van een billboard. Daarop staat een foto van een spoorlijn. Dat kunstwerk van Theo Janssen, genaamd de Leidse Lijn, markeert het einde van de virtuele spoorlijn. Vinke: “Daar verdwijnt het project als het ware naar de horizon.”

Tot nu toe

Terra probeert voor haar exposities in de openbare ruimte altijd plekken met geschiedenis te vinden, zoals panden die op termijn worden afgebroken. Eerder plaatste het collectief kunstwerken in de tuin van het Stadsmuseum. Omdat het jammer is dat de tuin niet echt wordt gebruikt. Terra probeert acties uit te lokken met een stellingname in de openbare ruimte. Terra had al jaren het plan voor een virtuele spoorlijn. Het honderden meters lange terrein sprak de kunstenaars aan. Tot nu toe lukte het niet om het geld bij elkaar te krijgen. Nu ze gelijk opgaan met de aanleg van de Oosterheemlijn lijkt het alsnog te lukken.

Reactie achterlaten