2006: Hét jaar voor RandstadRail en de OV-chip

OV

2006 is het jaar van dé verandering voor het openbaar vervoer in de Haagsche regio. Op 3 september gaat zowel RandstadRail als het nieuwe vervoersbewijs de OV-Chipkaart van start. De verwachting is dat straks 42.000 reizigers dagelijks gebruik maken van de twee RandstadRail-lijnen tussen Den Haag en Zoetermeer.

Tot nu toe

* Eind jaren tachtig wordt het plan bedacht voor RandstadRail, een nieuw openbaar vervoerssysteem tussen Zoetermeer, Den Haag en Rotterdam.

*In december 2002 geeft de overheid officieel toestemming om te starten met het project: De financiën zijn rond.

*In het najaar van 2003 beginnen de werkzaamheden in het centrum van Den Haag.

*In 2004 starten ook de werkzaamheden in Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp.

*Inmiddels zijn veel tramsporen vervangen door nieuwe. Ook zijn veel haltes vervangen.

*Sommige haltes zijn opnieuw aangelegd, zoals bij de Beatrixlaan (de netkous), halte Leidschenveen en de Oosterheemlijn in Zoetermeer.

*De halte bij de Beatrixlaan wordt binnen de projectorganisatie ‘de parel’ of de netkous genoemd. Eind augustus is met de bouw vn de 680 meter lange stalen constructie begonnen.

De snelle verbinding tussen Zoetermeer, Den Haag en Rotterdam eindelijk van start.

Eind jaren tachtig, zo lang is het geleden dat de eerste ideeën voor RandstadRail op tafel werden gelegd. Door verstedelijking en toenemende files moest er wel een alternatief komen. Ruim twintig jaar na de eerste plannen gaat op 3 september RandstadRail dan eindelijk rijden.

Route

RandstadRail rijdt over tram-, metro-, en treinsporen tussen Den Haag en Zoetermeer en Rotterdam. Reizigers vanuit bijvoorbeeld Zoetermeer hoeven niet meer over te stappen op Centraal Station als zij in Den Haag Zuid-West moeten zijn. RandstadRail 3 rijdt van Zoetermeer Centrum West tot Den Haag Loosduinen. RandstadRail 4 rijdt van Zoetermeer Javalaan tot Den Haag Uithof. Eind 2008 rijdt RandstadRail ook van Den Haag Centraal tot Rotterdam Slinge.

Tijdwinst

Minder overstappen betekent tijdwinst. De voertuigen gaan ook vaker rijden: Buiten de spits om de tien minuten, tijdens de spits om de vijf minuten. Tot sommige haltes rijden beide lijnen. Op dit moment zijn er dagelijks 17.000 reizigers op de oude trajecten (Zoetermeerlijn, tramlijn 3 en 6) In 2010 moeten dat er 42.000 zijn per dag. Op drukke kruispunten zijn er bovendien verkeersregelaars in het wegdek. Daarmee krjgt RandstadRail sneller voorrang op het overige verkeer.

Gehandicapt

Ook is er aan mensen met een handicap gedacht. Alle haltes worden op zo’n manier aangepast dat reizigers gelijkvloers kunnen instappen. Het is nog even afwachten hoe makkelijk het in de praktijk gaat. De ‘spleetbreedte’ en de hoogte tussen perron en voertuig kunen enkele centimeters verschillen door bijvoorbeeld vering van de voertuigen.

OV-Chipkaart

Tegelijk met de start van RandstadRail wordt ook de OV-chipkaart ingevoerd. Met deze kaart hebben reizigers toegang tot alle vormen van openbaar vervoer. Ook betaalt de reiziger per kilometer en niet meer per zone (vier kilometer). Verkeersman Bruno Bruins van het Stadsgewest Haaglanden verwacht dat de aanschaf van de chipkaart niet meer dan enkele euro’s gaat kosten. De nieuwe reistarieven zullen niet te veel afwijken van de oude.

Kosten

Al met al zijn er flink wat kosten gemaakt. De realisering van RandstadRail kost bijna een miljard euro. Het rijk heeft 800 miljoen euro geïnvesteerd. De twee regio’s (Den Haag en Rotterdam) hebben 100 miljoen euro ingelegd en de gemeenten zelf 20 miljoen. HTM heeft verder 150 miljoen euro betaald oor de aanschaf van vijftig voertuigen. De vervoerder moet dit terugverdienen door reizigersopbrengsten en een jaarlijkse overheidsbijdrage van 21 miljoen euro.

Wat volgt

RandstadRail gaat tussen Den Haag en Rotterdam rijden in plaats van Hofpleinlijn

Begin maart. Het eerste voertuig van RandstadRail wordt in Nederland afgeleverd. De voertuigen worden gemaakt in het Duitse plaatsje Braunschweig in de Almstom-fabriek. Na maart komen er regelmatig voertuigen deze kant op, in totaal vijftig.

3 juni. De NS-treinen van de Sprinterlijn (Den Haag – Zoetermeer) en de Hofpleinlijn (Den Haag – Rotterdam Hofplein) worden van het spoor gehaald. Gedurende drie maanden wordt het treinspoor geschikt gemaakt voor de nieuwe voertuigen van RandstadRail. Ook zal er langdurig worden getest met het nieuwe systeem. Voor de reizigers van beide trajecten worden extra bussen, trams en treinen ingezet.

3 september. RandstadRail gaat voor het eerst officieel rijden. Tussen Den Haag en Rotterdam vervangt het nieuwe voertuig de oude trein. Tussen de hofstad en Zoetermeer worden de Sprinter, tramlijn 3 en gedeeltelijk tramlijn 6 vervangen door RandstadRail 3 en 4. Lijn 3 gaat rijden tussen de Zoetermeerse krakeling en Loosduinen. Lijn 4 gaat rijden van Zoetermeer Oosterheem tot aan de Haagse Uithof. Ook wordt de OV-chipkaart ingevoerd.

10 december. Tramlijn 6 gaat deels een andere route rijden en wordt lijn 6K, in HTM-jargon de Ziekenhuislijn. 6K gaat dus rijden van het ene ziekenhuis naar het andere.

1 januari 2007. De OV-chipkaart wordt ook elders in het openbaar vervoer ingevoerd.

Eind 2008. De Hofpleinlijn wordt aangesloten op het Rotterdams metronetwerk met als eindpunt Rotterdam Slinge (Zuid).

Betrokkene

Dennis (‘liever niet met achternaam’) uit Zoetermeer woont praktisch naast halte Seghwaert. “Ze zijn nog steeds bezig met bouwen,” zegt de Zoetermeerder op het Centraal Station in Den Haag. “Maar ik ben voor mezelf wel blij met de komst van RandstadRail, ook al ben ik een gelegenheidsgebruiker. Het is ook goed dat ‘ie vaker gaat rijden. Want de huidige Sprinter (Zoetermeerlijn, red.) is duidelijk het stiefkind van de NS. Geen service, geen toilet, vieze ramen, weinig controle. Het is gewoon te treurig voor woorden.”

Toch kijkt de Zoetermeerder niet uit naar juni wanneer de Sprinter voor het laatst zal rijden. “Dan rijdt er de hele zomer geen trein. Ze zeggen dan wel dat ze extra bussen inzetten, maar die stoppen niet bij mij in de buurt. Dat is vooral vervelend voor de senioren die ook rond de halte Seghwaert wonen.”

Betrokkene

Cocko Lock uit Den Haag weet ongeveer wel wat RandstadRail is, maar of ze er ook gebruik van gaat maken? “Waarschijnlijk niet. Mijn man en ik gaan maar zelden met het openbaar vervoer. Het is dan ook toeval dat je me hier op het station in Den Haag treft.” Tot nu toe heeft de Haagse voornamelijk de mindere kanten ervaren van RandstadRail. “Ik woon in de buurt van de Beatrixlaan. We hebben al aardig wat overlast gehad door het bouwen. Vooral ’s nachts. En nog steeds, want het is nog niet af.”

Maar ze is niet per definitie tegen openbaar vervoer of RandstadRail. “Het mag dan voor mij geen meerwaarde zijn, voor anderen is dat het misschien wel. Ze beloven dat het een snellere en betere manier van reizen is. Maar dat moeten we eerst nog maar eens afwachten?”

Betrokkene

Student Edwin Wolbers woont in Zoetermeer, studeert in Rotterdam en hij komt regelmatig in Den Haag. De ideale RandstadRail-reiziger zou je haast zeggen, aangezien de verbinding tussen deze drie steden komt. De Rotterdamse student uit Zoetermeer lacht: “Ja, dat werd eens tijd. Ik zit hier al behoorlijk lang op te wachten. Ik moet dagelijks naar Rotterdam Kralingen. Daarvoor pak ik de trein naar Rotterdam Hofplein. Van daar uit stap ik over op de metro naar Kralingen. Maar op de terugweg mis ik heel vaak mijn verbinding. En als het goed is, gaat RandstadRail ook op de Hofpleinlijn vaker rijden.” Nog blijer zou hij zijn met een rechtstreekse verbinding tussen Zoetermeer en Rotterdam. En die komt er ook, de zogeheten ZoRo-bus. “Kijk, dat komt natuurlijk helemaal goed uit, dan hoef ik nog minder over te stappen.”

Reactie achterlaten