Piepende remmen en een fluitje

De opvallendste geluiden

Geen Zoetermeerder kan er omheen: het geluid van de Sprinter. Geen enkele stad in Nederland heeft dan ook zoveel treinstations als Zoetermeer. In welk deel van de stad je je ook bevindt, de Sprinter duikt er zeker op. Mensen die nooit in Zoetermeer waren, kennen de Sprinter wél. Een uniek en beroemd vervoerssysteem dus. Maar wat is nou precies het geluid van de Sprinter? Yousif Shahwar moet het weten. Hij werkt bij fietsenstalling Biesieklette, pal naast Sprinterstation Centrum West. Yousif komt oorspronkelijk uit Koerdistan. Hij woont nu acht jaar in Nederland, eerst in Friesland en nu in Zoetermeer. “In Zoetermeer hoor je echte stadsgeluiden. Het geluid van de Sprinter hoort daar ook bij.” Yousif kan dat geluid dromen: meerdere keren per uur hoot hij de krassende wielen op de rails, de piepende remmen en de kenmerkende fluittoon. Ook de geluiden van reizigers -soms gehaast, soms in voor een praatje- horen bij zijn werk. Het zijn vertrouwd egeluiden voor iedere Zoetermeerder. Voor Yousif inmiddels ook.

Reactie achterlaten