Geen Sprinter van 14 t/m 23 april

Tien dagen geen Sprinter. Tien dagen vervangende bussen door heel Zoetermeer. De reiziger staat heel wat te wachten.

Wegens werkzaamheden voor RandstadRail in Zoetermeer en bij de Laan van NOI in Den Haag zullen van 14 vanaf 19:35 t/m 23 april geen treinen rijden op de Zoetermeer Stadslijn en de Hofpleinlijn.

Bussen nemen het vervoer over. deze brengen mensen naar station Zoetermeer waar men de trein kan nemen naar Den Haag.

De trein van 19:25 vanaf Den Haag Centraal is de laatste trein over de Zoetermeer Stadslijn, daarna gaat de spoorlijn op slot en gaat het werk en het busverkeer van start.

Er zullen twee ringlijnen door Zoetermeer rijden als vervanging van de Krakeling. Beide ringlijnen worden in twee richtingen bereden. Van maandag t/m vrijdag rijdt elke richting elk kwartier. Deze lijnen bedienen elk de helft van de Zoetermeerse wijken, en hebben hun beginpunt bij Driemanspolder. Op drukke tijdstippen zal een er tevens een pendelbus tussen Driemanspolder en Centrum West rijden.

Bij Driemanspolder wordt een busstation ingericht op de rijbaan Bredewater/Boerhaavelaan.

Naast deze lijnen 1 t/m 4, zal een lijn 5 rijden van Centrum West naar Leidschendam-Voorburg, Voorburg ’t Loo, en Laan van NOI. Hoewel niet geadverteerd, zal deze bus doorrijden naar Den Haag Centraal. De reistijd is echter langer dan via de overstap op Driemanspolder. Het is eigenlijk niet de bedoeling dat doorgaande reizigers deze lijn gebruiken.

Daarnaast zal een buslijn 6 de Hofpleinlijn overnemen: Rotterdam Centraal – Berkel & Rodenrijs – Pijnacker – Zoetermeer. Deze heeft het eindpunt aan de zuidkant van station Zoetermeer.

Vervangende bus kaart (PDF-bestand, 271 kb)

Vervangende bus dienstregeling (PDF-bestand, 35 kb)

Bij Driemanspolder wordt een gratis bewaakte fietsenstalling ingericht voor mensen die rechtstreeks naar het hoofdstation komen. Ook aan parttime-automobilisten is gedacht: het parkeerterrein van het oude IBM-gebouw wordt opengesteld voor treinreizigers. Een aparte voetgangersingang naar het station is gemaakt.

Om al deze verkeersstromen goed te laten verlopen wordt de autorijbaan ter hoogte van het station afgesloten. Fietsers worden omgeleid via het zuidelijke fietspad.

De NS zal extra capaciteit inzetten op de stoptrein door deze op maximale lengte te brengen. Daarnaast zal er in de spits een extra halfuursdienst rijden Zoetermeer Oost – Zoetermeer – Den Haag Centraal. Deze trein begint eigenlijk al in Gouda, maar de NS wilde de trein niet openstellen op dit traject. Hierdoor vertrekken er vanaf Zoetermeer Oost vier treinen per uur, en vanaf Zoetermeer zondermeer een zestal per uur.

Werkzaamheden op emplacement Centraal

Op 2e Paasdag, maandag 17 april, zijn vier wissels op het emplacement van Den Haag Centraal verwijderd en negen nieuwe wissels aangebracht. Het inhijsen van de 32 à 38 ton wegende wissels was een spectaculair gezicht. In totaal worden er op het emplacement in de periode tot en met zondag 23 april aanstaande 11 wissels verwijderd, vervangen en weer aangesloten op het spoorwegnet.

De genoemde werkzaamheden zijn nodig omdat ProRail de sporen 11 en 12 van Den Haag Centraal van het landelijke spoorwegnet moet loskoppelen in verband met de komst van de nieuwe lightrail-verbinding: RandstadRail. De sporen worden binnenkort aangepast zodat de RandstadRail-voertuigen vanaf 3 september aanstaande Den Haag Centraal aan kunnen doen.

Bron: RandstadRail 20 april 2006

Reactie achterlaten