Spoorwegpolitie terug naar Den Haag Centraal

De Spoorwegpolitie keert na een afwezigheid van jaren terug op Den Haag Centraal Station. Dat zegt NS-woordvoerder Henk van Den Broek. De politie krijgt in de zomer een tijdelijk onderkomen op het busplatform. Rond 2009 krijgt de politie een definitief onderkomen in de nieuwe stationshal. Daar was het politiebureau jaren geleden ook al gevestigd, op de locatie waar nu de minisupermarkt van Albert Heijn is gevestigd.

Woordvoerder Carine Portengen van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) vertelt dat de vestiging in de stationshal destijds is gesloten omdat het huurcontract met NS Vastgoed afliep, waarna de spoorwegpolitie uitweek naar Station Hollands Spoor.

Op Hollands Spoor zitten nu tien agenten en een aantal rechercheurs en administratief medewerkers. Agenten gaan deze zomer over naar het prefab kantoor op CS. De anderen verhuizen eind 2008- begin 2009. De post van de Spoorwegpolitie op HS wordt dan gesloten.

Van den Broek legt uit dat de terugkeer van het politiebureau het veiligheidsgevoel bij de reizigers moet vergroten. Daarnaast ziet hij het als een must dat Den Haag CS, één van de vijf grootste stations in Nederland, een eigen bureau heeft voor de spoorwegpolitie.

De politiepost is straks dagelijks van acht tot acht open. Portengen: “De spoorwegpolitie is niet alleen bedoeld voor mensen die te maken hebben met zakkenrollers, overvallers en geweld op het station, maar ook voor als er bijvoorbeeld iemand onwel is geworden wordt, of als je fiets voor het
station is gestolen.”

Reactie achterlaten