’Bussenplaag’ in Waterbuurt

De bussen die de komende maanden door Connexxion worden ingezet ter vervanging van de Sprinter in Zoetermeer, vormen een ware plaag voor de Waterbuurt in de wijk Meerzicht. Er rijden zo’n 22 bussen
per uur door de wijk van en naar het NS-station bij de Mandelabrug. Volgens buurtbewoner Jan van Leeuwen veroorzaken de voertuigen niet alleen lawaai maar vooral ook stank. Het ergste is naar zijn mening dat ze geen roetfilters hebben, zodat er wolken ongezond fijnstof over de wijk worden uitgestort.

Het rijden zonder roetfilters is overigens (nog) niet verboden. Van Leeuwen weigert te berusten in de situatie en zegt ervan overtuigd te zijn dat de hele buurt achter hem staat. Hij heeft zich inmiddels beklaagd bij de lagere en hogere overheden en Connexxion. Bovendien begon hij een spoedeisende procedure bij de bestuursrechter. Die verklaarde hem echter niet-ontvankelijk, omdat Van Leeuwen geen gemeentebesluit kon overleggen over de vervoersmaatregel. “Maar,” zegt Van Leeuwen, “er is geen besluit. De gemeente beweert dat ze dat niet hoeft te nemen als het gaat om een maatregel voor minder dan vier maanden.”

Volgens Van Leeuwen kunnen de bussen beter via de Afrikaweg naar de andere kant van de Mandelabrug in Rokkeveen rijden. De gemeente en het stadsgewest Haaglanden wijzen er echter op dat daarmee een extra reistijd van acht minuten is gemoeid, en dat het tot september 35.000 extra buskilometers zou kosten. Bovendien zou er aan de Rokkeveense kant te weinig plek zijn voor de bussen.

Reactie achterlaten