Toekomst veilig stappenbus onzeker

door René van Leusden

Het voortbestaan van de veilig stappenbus in Zoetermeer staat op losse schroeven. Twee horecaondernemers in het Stadshart overwegen er niet langer financieel aan bij te dragen. Ze zouden er zelf te weinig profijt van hebben, omdat er nauwelijks mensen bij hun horecagelegenheden in- en uitstappen.

Het is zeer de vraag of de andere horecaondernemers die aan de bus meebetalen, het dreigende gat willen dichten. Begin dit jaar, toen er sprake was van een soortgelijke situatie, gebeurde dat nog wel. Zo was discotheek Locomotion bereid meer te betalen.

De gratis stappenbus toert op zaterdagavonden tussen de plaatselijke uitgaansgelegenheden. Het aantal personen dat er gebruik van maakt, varieert op zo’n avond van dertig tot negentig. Dit tot grote tevredenheid van veel horecaondernemers en de gemeente. Doordat jongeren zich laten vervoeren, zouden er op de looproutes tussen de uitgaansgelegenheden minder vernielingen worden aangericht.

De veilig stappenbus begon in de herfst van 2005 als experiment. Ondernemers betaalden de twee beveiligingsmensen op de bus (360 euro ex. btw per avond) en gemeente huurde de bus (voor 450 euro per keer). Het initiatief werd een halfjaar geleden verlengd, tot 1 juli. Komende week overleggen de ondernemers over de ontstane situatie. Wim Blansjaar, voorzitter van de afdeling Zoetermeer van Koninklijk Horeca, verwacht dat daarbij de roep om meer onderzoek naar de doelgroep en om meer promotie voor de bus aan de orde komen. Mogelijk verlangen de ondernemers van het publiek een kleine bijdrage. De gemeente wil, zo laat een zegsman weten, het experiment graag voortzetten en heeft tot het eind van het eind ook geld beschikbaar gesteld voor de huur van de bus. Bovendien heeft de gemeente tot en met 2010 geld voor de bushuur gereserveerd.

Reactie achterlaten