Voorburg en Zoetermeer verliezen

Het zat er al aan te komen, maar reizigers uit Zoetermeer en Voorburg zijn in deze regio de grote verliezers als in 2007 de nieuwe dienstregeling van de NS ingaat. Dat blijkt uit de laatste plannen van de NS.

Station Voorburg verliest zijn status als intercitystation. Voorburgers die vanuit hun woonplaats naar Utrecht willen reizen, moeten met de stoptrein en kunnen in Gouda overstappen op de intercity. Of eerst terug naar Den Haag Centraal reizen en daar op de intercity stappen.

De gemeente Zoetermeer wilde station Zoetermeer opplussen tot intercitystation. Het tegenovergestelde gebeurt: straks stopt hier zelfs de sneltrein niet meer en kunnen reizigers alleen nog de stoptrein nemen.

Dienstregelingdeskundige Han Poortman van reizigersorganisatie Rover betreurt beide beslissingen. “Voor Zoetermeer, toch een stad met meer dan 100.000 inwoners is dit een klap,” stelt hij. “Wat Voorburg betreft: dat gaan de NS nog wel merken. Ze zeggen dat er te weinig reizigers in- en uitstappen, maar ik betwijfel dat. Wij denken dat veel Voorburgse reizigers een kaartje of abonnement kopen tot Den Haag Centraal. Dat zien we vaker bij stations die dichtbij een hoofdstation liggen. Dat scheelt weinig in prijs en is handig als je een keer toch door wilt reizen omdat je naar de binnenstad moet. Wij denken dat veel Voorburgse reizigers gaan afhaken als ze verplicht eerst naar Den Haag moeten of de stoptrein moeten nemen.”

Voor reizigers richting Leiden en Rotterdam verandert er niets in 2007. Wie gaan er wel op vooruit? Hagenaars met familie in Limburg. Gaat er op dit moment slechts een keer per uur een intercity rechtstreeks vanaf CS naar Venlo, in 2007 is dat elk halfuur.

Mensen die werken in Gouda hebben helemaal geluk: deze stad heeft wél de felbegeerde status van intercitystation gekregen. Met acht treinen per uur richting Utrecht, stopt daar ieder kwartier een intercity en ieder kwartier een boemeltje.

0 antwoorden op “Voorburg en Zoetermeer verliezen”

 1. Melvin Koote2006-08-21 om 00:00Beantwoorden

  Beste Maarten Batenburg en alle anderen van Rover-Zoetermeer.
  Ik heb og één plan, waarmee Zoetermeer toch de Intercity-status kan krijgen: Vraag aan de NS of ze de Intercity Den Haag Centraal-Groningen/Enschede in Zoetermeer i.p.v. in Gouda kunnen laten stoppen. Dit moet mogelijk zijn, omdat reizigers vanaf Gouda altijd nog met de Intercity vanaf Rotterdam kunnen.
  De Intercity Den Haag-Arnhem in Zoetermeer i.p.v. Gouda laten stoppen kan helaas niet, omdat reizigers van Rotterdam naar Arnhem in Gouda op die Intercity moeten stappen.
  Ik hoop dat u mijn plan aan de NS voorlegt en dat de NS akkord gaat.
  Met vriendelijke groeten, Melvin Koote.

 2. Melvin Koote2006-08-22 om 00:00Beantwoorden

  Ik wil hierbij mijn excuses aanbieden voor mijn spellingsfouten.
  Ik heb dat bericht nogal snel getypt en niet meer nagelezen.
  Met vriendelijke groeten van Melvin Koote.

Reactie achterlaten