RandstadRail: nog even wachten

Reizigers voor RandstadRail moeten nog langer geduld hebben. Het stadsgewest Haaglanden kan niet vertellen wanneer de eerste sneltrams tussen Den Haag en Zoetermeer gaan rijden. Oorspronkelijk zou gisteren een nieuwe datum worden genoemd.

Regiobestuurder Pieter van Woensel (verkeer en vervoer) van het stadsgewest Haaglanden wil eerst de resultaten van de testritten afwachten. Die worden morgen verwacht tijdens een bijeenkomst van de projectorganisatie en de bestuurders van Den Haag en Rotterdam. Van Woensel: “Dan kunnen we waarschijnlijk wel een nieuwe datum noemen.”

Begin deze maand maakte het stadsgewest bekend dat RandstadRail enkele weken vertraging oploopt en niet –zoals gepland– aanstaande zondag gaat rijden. Technische problemen en de hitte in juli werden toen als oorzaak genoemd van de vertraging.

Of het uitstel nog steeds bij enkele weken blijft, durft Van Woensel niet te zeggen. “We moeten zorgvuldig blijven en geen overhaaste beslissingen nemen. Het is belangrijk dat RandstadRail straks zonder kinderziektes gaat rijden. Ook als dat betekent dat we misschien wat langer moeten wachten.”

Reizigersorganisatie Rover is teleurgesteld over het nieuwe uitstel. “Het is frappant dat een paar dagen van warm weer zoveel uitmaakt. Dan is er echt iets mis met je planning,” zegt Maarten Batenburg van de Zoetermeerse afdeling van Rover. “Haaglanden heeft een keiharde belofte gedaan. Eerst 3 september als startdatum, dan zeggen dat je uiterlijk 30 augustus zult melden wanneer RandstadRail gaat rijden. Als je iets belooft, dan moet je het nakomen of niets beloven.”

Batenburg blijft enthousiast over het nieuwe RandstadRail, maar vreest voor imagoverlies in de ogen van reizigers. “Het vervangende vervoer is best goed geregeld, maar het moet niet te lang gaan duren. Straks in oktober -of hoe lang het ook op zich laat wachten- komen de herststormen en sta je niet meer zo graag te wachten op de bus.”

De gemeente betreurt de nieuwe vertraging, maar vraagt er begrip voor. “De systemen moeten eerst goed getest worden.”

Startdatum RandstadRail Haaglanden onduidelijk

Het Stadsgewest Haaglanden kan toch nog niet zeggen wanneer RandstadRail definitief van start gaat. Vanmiddag vergaderde het dagelijks bestuur van het stadsgewest en zou een definiteve datum bekend gemaakt worden.

Pieter van Woensel, verantwoordelijk voor RandstadRail, wil echter nog langer de resultaten van testritten af wachten en durft geen concrete datum te noemen.

Oorspronkelijk zouden op de Zoetermeerlijn en op de Hofpleinlijn vanaf 3 september railvoertuigen gaan rijden. Begin augustus werd bekend dat door tegenslagen in de bouw de oorspronkelijk datum niet gehaald ging worden.

Letterlijk bericht RTV-West van 30 woensdag augustus 2006

0 antwoorden op “RandstadRail: nog even wachten”

  1. chaima akachar2009-12-21 om 00:00Beantwoorden

    ik moet morgen werken.
    en ik werk ik Zoetermeer dus de randstad is voornamelijk de tram de ik neem naar werk.
    dus wat moet ik doen ?
    ik heb geen auto om te rijden.

Reactie achterlaten