RandstadRail later: feest gemeente met Kane in Boerderij

door Peter van de Stadt

De gemeente Zoetermeer heeft alle raadsleden uitgenodigd voor een feest en privé-optreden van de Haagse band Kane in de Boerderij. Ondanks het feit dat er problemen zijn rond RandstadRail en de start van de sneltram in Zoetermeer voor zeker een maand is uitgesteld, laat de gemeente de festiviteiten vrijdag 8 september doorgaan.

‘RandstadRail komt nu heel snel dichterbij. Vanaf oktober zorgt RandstadRail voor een frequente en comfortabele OV-verbinding tussen Zoetermeer, Den Haag en Rotterdam. Dat is natuurlijk reden voor een feestje!’, staat in de uitnodiging aan de raadsleden.

D66-raadslid Paul van Manen is dat in het verkeerde keelgat geschoten. “Is het college het met mij eens dat de timing van dit feestje zeer beroerd is? De uitnodiging ervoor komt op de dag waarop Stadsgewest Haaglanden bekendmaakt dat RandstadRail naar verwachting pas eind oktober gaat rijden,” zo stelt Van Manen in schriftelijke vragen aan het Zoetermeerse college.

Van Manen vraagt zich ook af of het niet extra pijnlijk is voor Zoetermeerse reizigers om te vernemen, dat genodigden van de gemeente Zoetermeer een feestje bouwen, terwijl zij nog een poos geconfronteerd worden met overlast die de vertraging met zich meebrengt.

Het D66-raadslid stelt het college voor om een gebaar te maken naar de Zoetermeerse inwoners die extra veel overlast ondervinden van de vertragingen van RandstadRail. “Door deze inwoners een concert of een andere activiteit aan te bieden en hen daarbij flink in de watten te leggen, zoals dat nu ook gebeurt bij de genodigden voor het concert van Kane. Ik doel dan bijvoorbeeld op de reizigers die langer dan voorzien gebruik moeten maken van vervangend vervoer, maar ook op inwoners die veel last ondervinden van de onophoudelijke stroom bussen die langs hun huizen voorbijtrekt,” aldus Van Manen.

Zaterdag, tijdens een open dag van het stadhuis, stelde wethouder Pieter Smit van verkeer en vervoer nog somber vast: “Je weet het bij dit soort projecten nooit. Ik hou met alles rekening, ook met verdere vertragingen. Dit uitstel is zeer teleurstellend. Het vraagt wel heel veel geduld van reizigers.”

Kane verlicht leed Randstadrail ander artikel, zelfde krant

door René Lamers en Peter van de Stadt

Hoogst ongelukkig getimed, dat kun je wel zeggen over het optreden van Kane op 8 september in De Boerderij, zo menen enkele Zoetermeerse politieke leiders. De band treedt op voor raadsleden en hun partners en mensen die een enquête hebben ingevuld over de RandstadRail-werkzaamheden. En dat op een moment dat de start van RandstadRail opnieuw is uitgesteld.

In de brief aan de genodigden schrijft wethouder vervoer en verkeer Pieter Smit: ‘RandstadRail komt nu heel snel dichterbij. (…) Dat is natuurlijk reden voor een feestje! Het is mij dan ook een bijzonder groot genoegen om u en uw partner als genodigde van de gemeente Zoetermeer op vrijdag 8 september uit te nodigen voor een concert van Kane in de Boerderij.’

De gemeente nuanceert nu het begrip ‘feestje’. Smit spreekt nu liever van een ‘gebaar’ richting Zoetermeerders die last hebben ondervonden van de werkzaamheden. Dit gebaar is voor een selecte groep: naast de 39 raadsleden en hun partners ook mensen die een enquête hebben ingevuld. In totaal kunnen 750 mensen terecht in De Boerderij. Er zijn nog kaarten over. Die worden door vervoerswethouder Pieter Smit aanstaande vrijdagmorgen verspreid onder reizigers in de ochtendspits.

SP-leider Daniel Westhoek blijft desondanks kritiek hebben tegen het besloten karakter van het feestje. Een grote groep trein-gedupeerden maakt geen kans op een kaartje voor Kane. Westhoek pleit daarom voor het verzetten van het optreden naar een beter moment en een vrij toegankelijke locatie. Andere partijen achten de kans daarop klein: een concert van Kane verplaats je niet makkelijk.

Wel beklaagt PvdA-leider Rob Janssen zich over de gebrekkige communicatie vanuit de betrokken overheden, zowel als het gaat om het Kane-optreden als uitstel van RandstadRail. De gemeente had hiervo.or bewust gekozen om te voorkomen dat een grote schare fans naar De Boerderij komt zonder naarbinnen te kunnen.

Wethouder Smit betreurt dat een optreden die was bedoeld als extraatje voor Zoetermeerders, nu in een negatief daglicht komt. Het optreden uitstellen, ziet hij niet zitten. “Dan heb je geen RandstadRail én geen Kane. Bovendien, als de voertuigen echt gaan rijden, gaan we ook nog wat doen.”

Tegenover de kritiek blijft Smit juist positief. “Ik ben nog steeds apetrots op het project en apetrots op wie eraan werken.”

Wat kost het

De gemeente Zoetermeer heeft voor het feestje rond RandstadRail Cultuurpodium de Boerderij aan de Amerikaweg afgehuurd. Volgens Arie Verstegen, directeur van de Boerderij, is de prijs afhankelijk van wat er op zo’n avond nodig is. “Als wij zorgen voor geluid, licht en beveiliging, zoals vrijdag volgens mij het geval is, dan praat je over een huur prijs van ongeveer 3.500 euro,” stelt Verstegen.

Om en topband als Kane te contracteren voor een privéconcert, ook al duurt het maar een uur tot anderhalf uur, moet je beduidend meer neertellen, verzekert Verstegen. “Ik weet natuurlijk niet wat voor afspraken ze hebben gemaakt met het management van Kane. Maar voor zo’n optreden praat je toch over enkele tienduizenden euro’s. Voor minder komen ze gewoon niet.”

Vijf vragen aan wethouder Pieter Smit

Is zo’n feestje juist niet ongepast? Er rijdt tenslotte nog niets.

“Nuja, ‘feestje’. Zo wordt het wel in de brief aan genodigden genoemd, maar het is meer een gebaar richting de mensen die overlast hebben gehad. Juist nu het verlaat is, is het goed dat het doorgaat. Als je het popconcert van Kane afgelast, is er geen RandstadRail én is er ook geen Kane.”

Kun je niet, zoals de lokale SP voorstelt, het optreden van Kane uitstellen totdat RandstadRail af is?

“Als RandstadRail af is en de treinen echt gaan rijden, gaan we ook wat doen.”

Het feest is besloten. Waarom niet voor iedereen?

“Het concert op het Haagse Malieveld was voor iedereen. Omdat Zoetermeer extra zwaar getroffen wordt, is er een extra optreden in Zoetermeer gepland. Nu wordt dit extra optrden helaas in een kwaad daglicht gesteld.”

U zegt dat er nog wat gaat gebeuren, als de voertuigen echt gaan rijden. Wat?

“Dat blijft geheim. Laat dat een verassing zijn.”

Is er nog plek in de Boerderij?

“Het kan zijn dat er kaarten overblijven. Die geef ik vrijdag in de ochtendspits weg onder de reizigers.”

Concert Kane als ‘poedelprijs’

Alle ellende rond RandstadRail ten spijt, vanochtend was er ook weer wat leuks te doen rondom het miljoenenproject. De Zoetermeerse wethouder Pieter Smit en de RandstadRail-projectmanager Eduard Heijers mochten ongeveer 350 plaatsbewijzen voor het concert van Kane in de Boerderij weggeven. De populaire Haagse band speelt vanavond in het Zoetermeerse popcentrum. Het optreden stond ingepland als feest om de opening van RandstadRail te vieren, maar door al het uistel is het verworden tot een ‘poedelprijs’ voor gedupeerde reizigers. Smit en Heijers reisden met het vervangende vervoer (e bus) langs onder meer de stations Seghwaert en Driemanspolder om de tickets weg te geven. om 07:15 werden de eerste kaarten verstrekt, nauwelijks een uur later waren de wethouder en het RandstadRail-kaderlid ‘los’

De door enkelen verwachte run op de kaarten bleef uit. Wel stond een groepje verstokte Kane-fans bij station Driemanspolder het duo op te wachten om een avond bij hun favoriete band door te brengen.

Letterlijke bericht AD-Zoetermeer van vrijdag 8 september 2006

Reactie achterlaten