Controleurs Randstadrail krijgen wapenstok

Een deel van de controleurs die op de sneltrams van Randstadrail komen te werken, wordt uitgerust met wapenstok en handboeien. Dat meldde politie Haaglanden in haar korpskrant. Het is nog niet duidelijk om hoeveel bijzondere opsporingsambtenaren (BOA’s) het gaat.

De politie en het Haagse openbaarvervoerbedrijf HTM hebben dat onlangs afgesproken, nadat minister Piet Hein Donner (Justitie) toestemming had gegeven voor de ‘bewapening’ van de BOA’s. HTM exploiteert Randstadrail, dat waarschijnlijk vanaf komend najaar gaat rijden tussen Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam.

Veiligheid

De HTM-BOA’s krijgen de stok en boeien om het gevoel van veiligheid onder personeel en reizigers te vergroten. De openbaarvervoerbedrijven van Amsterdam en Rotterdam werken al langer met deze uitrusting. Mogelijk zet HTM in de toekomst de bewapende beveiligers ook op reguliere tramlijnen in, zei een woordvoerder zondag.

Ook in navolging van Amsterdam en Rotterdam werkt de gemeente Den Haag aan een plan om de conducteur terug te brengen op de tram.

Waarschijnlijk komt niet op elke tram een conducteur, want dat is te duur, maar op bepaalde lijnen en tijden. Burgemeester Deetman schrijft aan de gemeenteraad dat het 29 miljoen euro per jaar extra zou kosten om alle trams weer van een conducteur te voorzien.

HTM besteedt in 2006 6 miljoen euro aan veiligheid, aangevuld met 10 miljoen euro aan subsidie van stadsgewest Haaglanden, waar de gemeente Den Haag deel van uitmaakt. De inzet van personeel op Randstadrail kost de komende jaren nog eens 3 miljoen euro.

Geen wapenstokken voor HTM

De controleurs van het Haagse vervoersbedrijf HTM krijgen géén wapenstokken in hun uitrusting. Dat zegt HTM maandag voor Radio West.

Verschillende media hebben eerder het nieuws gebracht, dat een deel van de controleurs op de Randstadrail wapenstokken zou krijgen. Dit is onjuiste berichtgeveing. De HTM heeft wel toestemming om wapenstokken en handboeien te gebruiken, maar doet dit niet.

In totaal zullen drie speciale teams alleen handboeien bij zich dragen . Deze teams worden ingezet als een situatie in tram of bus uit de hand dreigt te lopen

Aanvullend bericht RTV-West van maandag 11 september 2006

Reactie achterlaten