Stadspoort West later open door RandstadRail

De officiƫle ingebruikname van Stadspoort West, het moderne nieuwe busstation bij de westelijke ingang van het Stadshart, is vertraagd. Dat heeft alles te maken met de latere start van RandstailRail in Zoetermeer. Stadspoort West zou in eerste instantie maandag 4 september opengaan. Dan had ook lijn 4 van RandstadRail moeten gaan rijden: van de nieuwe zijtak in Oosterheem richting de route van de oude Zoetermeer Stadslijn en uiteindelijk Den Haag. RandstadRail heeft echter vertraging opgelopen. Het wat futoristisch ogende stationsgebouw herbergt horeca, kantoorruimte en faciliteiten voor reizigers. Om de trillingen van het treinverkeer te reduceren is er een rubberen tussenlaag aangebracht op de fundering en onder de bovenliggende constructie. De gevel van Stadspoort West is door het vele glas dat gebruikt wordt transparant. De stalen draagconstructie die aan alle zijden in de gevel verwerkt is steekt hoog boven alles uit en tilt het gebouw als het ware van de grond. Vanaf de Voorweg kunnen reizigers via de fly-over en de trappen of liften naar het bus- en sprinterstation. Vanaf het Stadshart is de nieuwe looproute naar het station via het Westwaarts, de nieuwe winkelpromenade en dan langs het bouwterrein van Spazio. Vanuit de wijk Buytenwegh kunnen voetgangers via trappen het station bereiken. Het voetpad vanaf Buytenwegh naar het station is al klaar.

Reactie achterlaten